2 Min resa med prostatacancer sedan 2015.

Kliv ombord – så åker vi.

Min resa började i december 2015. Redan från start vill jag lyfta fram den fantastiska vård jag fått av den offentliga sjukvården – både det personliga bemötandet och den medicinska behandlingen har varit utmärkt.

Men något saknades: insikten om hur kost, träning och livsstil kan förstärka behandlingens effekt, minska biverkningar och i samspel med skolmedicinen hjälpa till att bekämpa cancern.

Kunskap är makt – så jag började läsa

Efter diagnosen inledde jag ett intensivt sökande efter vad jag själv kunde göra för att påverka sjukdomsförloppet. Jag läste på kort tid över 50 fackböcker och vetenskapliga rapporter, många skrivna av läkare och forskare med fokus på kost och cancer. Här är några av de mest avgörande böckerna:

Anticancer. Ett nytt sätt att leva.

Skriven av David Servan-Schreiber en hjärnforskare som själv fick en hjärntumör i 30-årsåldern. Opererades men fick återfall och berättar här hur han med kost och livsstil lyckats skapa sig ett bra liv trots sin cancer. Boken förändrade mitt sätt att se på kroppen och dess självläkande förmåga.

”Kinastudien.” Den mest omfattande näringsstudien någonsin.

Skriven av: T Colin Campbel, en av USA:s främsta näringsforskare som fick tillgång till hela Kinas cancerregister (därav bokens titel). Visar det tydliga sambandet mellan animaliskt protein (särskilt mejeriprodukter) och cancer. Väldigt tankeväckande. Ett rikligt intag av rött kött och och mejeriprodukter ökar risken för prostatacancer med inte mindre än 10 gånger.

Den här boken, Ät dig frisk, av Dr William W. Li – är en en ögonöppnare om hur rätt mat kan aktivera kroppens försvarssystem mot cancer. Tyvärr slutsåld men finns som e-bok och på bibliotek.

”Att förebygga cancer.”

En bok av Henrik Beyer, tidigare utredare vid WHO och Statens Folkhälsoinstitut, som belyser hur kunskap om livsstilens påverkan länge funnits men sällan sprids inom vården.

Jag lyssnade också på föreläsningar av framstående forskare som William Li, Joel Fuhrman, T. Colin Campbell, Michael Greger, David Sinclair, Steven Gundry och många fler.

Insikt som förändrade allt

Det jag lärde mig gjorde mig både skrämd och hoppfull. Skrämd över hur livsmedelsindustrin sätter vinster framför människors hälsa. Hoppfull över att jag själv kunde påverka mitt öde.

Enligt statistik från 2012 levde endast hälften av de med min diagnos längre än 2,5 år. Få levde längre än fem år. Jag tänkte: Om några kan leva i 5 år – varför skulle inte jag kunna leva i 5 år och varför inte ännu längre?.

Det var spännande att läsa om hur olika livsmedel kan påverka både uppkomst, tillväxt, bromsning och tillbakagång av cancer. Liksom hur motion, meditation, positivt tänkande och målmedvetenhet kan ha positiv inverkan för att bli fri från cancer, men också vilka livsmedel som jag skulle undvika att äta.

Jag bestämde mig: om varje åtgärd har viss effekt, vad händer då om jag kombinerar alla? Borde ge en kraftfull effekt.

Vad hade jag att välja på? Jag startade mitt livs viktigaste projekt och började med att sätta upp tre delmål.

Mina tre mål:

  1. Slippa fortsatt medicinering efter cellgiftbehandling (förutom hormonbehandling).
  2. Kunna avsluta hormonbehandling efter 2–3 år.
  3. Inom 5 år återfå hälsan och leva ett normalt liv.

Behandlingens start – och min vändpunkt

Diagnos: avancerad prostatacancer i december 2015.
📉 PSA: 4 493
🎯 Första behandling: hormonblockerare (Firmagon) följt av Pamorelin. → PSA sjunker snabbt. Från 4 493 till 135 efter 5 veckor. 

Sedan följde Cytostatikabehandling med Docetaxel (från februari 2016). Allvarliga biverkningar vid första kuren, sepsis→ inläggning och antibiotika.

Den 29 febr 2016 får jag min 2:a cellgiftbehandling.     

Min kost- och livsstilsplan

Två dagar senare började jag konsekvent följa ett eget utarbetat protokoll:

Kost:

✅ 100 % ekologiska grönsaker vuxna ovan jord, bär och nötter.
✅ Daglig juice (egenpressad med Angel Juicer)
✅ Vitlök, broccoli, granatäpple, gurkmeja+svartpeppar, svamp, mm
✅ Grönt te med hög EGCG-halt
🚫 Inga mejeriprodukter, kött, fågel, ägg
🚫 Inget socker, vete, ris, majs, processade livsmedel
🚫 Inga tillsatta fetter

Livsstil:

🚶‍♂️ Promenader 2–3 ggr/dag (minst 15 000 steg)
🧘‍♂️ Meditation & visualisering (1–1,5 tim/dag)
💬 Socialt umgänge med närstående och bekanta
💪 Vara positiv och tacksam samt en målmedveten inställning att bli frisk

Syftet: aktivera kroppens försvarssystem

  • 🛑 Hämma tumörernas blodkärlsbildning
  • 🔁 Stimulera läkning med stamceller
  • 🧬 Skydda och reparera DNA
  • 🌱 Stärka tarmfloran
  • 🛡️ Aktivera immunförsvaret

Resultaten lät inte vänta på sig

  • Mars 2016: PSA sjunker till 0,97
  • April 2016: PSA 0,35 → cytostakikabehandling avbryts efter 4 omgångar på grund av ödem.
  • Juni 2016: PSA omätbart.
  • MR hösten 2016: nästan inga spår av cancern
  • Nov 2017: inga synliga metastaser längre

Eftersom det ej längre fanns några tecken på cancer beslöt jag mig i januari 2018 för att sluta med hormonbehandlingen. Efter något år började mitt PSA-värde sakta att stiga och jag började med hormonbehandlingen igen. PSA gick åter ner till noll.

Efter ytterligare ett uppehåll i hormonbehandlingen steg PSA sakta igen, men efter ny hormonspruta sjönk PSA inte ända ned till omätbart utan har sakta stigit igen från och med nov 2021. Cancern hade blivit kastraktionsresistent, dvs hormonbehandlingen hade inte längre tillräcklig effekt.

Hösten 2022 var mitt PSA 59 och skelettröntgen visade på en metastas i ryggkota 11 och en i höger bäcken. Började med en av de nya medicinerna, Zytiga. Medicinen hade god effekt på mitt PSA men hade så kraftiga biverkningar på mitt hjärta och lungor så jag slutade med den efter 3 månader.

I juni 2023 låg mitt PSA på 45, och steg till 75 i augusti 2023. Började då med Xtandi i halv dos och gick över till en mycket kolhydratfattig kost.

Strålade de två metastaserna i oktober 2023, en i ryggen och en i bäckenet.

Sammantaget har det haft god effekt på mitt PSA:

  • Mars 2024: PSA 0,68
  • Juli 2024: PSA 0,39
  • Oktober 2024: PSA 0,27
  • Januari 2025: 0,20
  • April 2025: 0,14

Livet vid sidan av cancern

Trots allt har jag levt ett rikt och aktivt liv:

🌍 Resor till Sydafrika, Australien, Singapore
🍷 Måltider på Michelinstjärniga restauranger: Signum, Knystaforsen, Frantzén, Vyn
🎄 Traditionellt julbord på Sofiero slott varje år

En till som gillar god mat…..

I nästa avsnitt berättar jag mer om hur du kan aktivera kroppens egen självläkningsförmåga. Det handlar inte bara om vad du undviker – utan om vad du tillför kroppen.

Hoppas du följer med vidare.

Frågor eller synpunkter?