7 Motion.
Motion.
Låt rörelse bli din livsstil.
Värdet av motion kan inte underskattas för att i största allmänhet behålla både en god fysisk och mental hälsa. Det är också bästa sättet att lindra och hantera eventuella biverkningar av behandlingar.
Det finns ett flertal studier som visar att motion och träning minskar biverkningarna vid behandlingar. Det finns också flera studier som visar att cancer utvecklas långsammare och till och med kan gå tillbaka enbart genom att motionera.
Det mest intressanta är emellertid att resultatet av behandlingar är bättre ju bättre fysisk och mental hälsa patienten har. Ju sämre allmän hälsa som patienten har desto sämre blir effekten av behandlingar. Märkligt, men flera studier visar tydligt att det bildas en mångfald ämnen i kroppen då man motionerar/tränar som verkar samverka med behandlingen.
Motion aktiverar och stimulerar den stora vagusnerven som förbinder hjärnan med alla våra inre organ. Den går ut mellan 2:a och 3:e nackkotan och sedan på båda sidor om halsen ner i bålen och till alla inre organ. Den reglerar blodtryck, andning, hjärtslag, mage, lever, mm och styr kroppens reaktioner vid stress. Motion gör att nerven slappnar av, stressnivån sänks, andningen blir djupare, blodtrycket sänks, blodet syresätts och koldioxidhalten i blodet sänks. Allt av detta motverkar cancer.
Vid motion frigörs kroppens egna morfin, Endorfiner. Det dämpar smärta och ger känslor av välbehag, energi och lycka. Det minskar stress och stärker immunförsvaret, en av anledningarna till att motion kan ha samma effekt som antidepressiva mediciner.
Har man prostatacancer och står på hormonbehandling och därmed inte har något testosteron så är motion och träning än viktigare för att bibehålla muskelmassan och i möjligaste mån undvika benskörhet. Dessutom sänker motion blodsockret och hjälper oss att via svettning göra oss av med restprodukter i kroppen.
Tyvärr har människan ingen naturlig drivkraft för att motionera. Våra förfäder hade inget val, de fick ägna större delen av dagen för att gå runt och leta föda. Behöver kroppen energi så blir vi hungriga, behöver kroppen vatten så blir vi törstiga och behöver vi sova blir vi trötta, osv. Är vi i behov av motion så har vi inget inget inbyggt signalsystem för det. Människan är av naturen ”lat”, dvs ingen energi skall slösas bort i onödan. Det krävs ofta en viljeansträngning för att motionera. En ansträngning som betalar sig bra.
Våra förfäder fick automatiskt tillräckligt med motion då de var ute och sökte efter mat. Numera kan det räcka med att sträcka ut armen till chipspåsen eller ta en kort promenad till kylskåpet. Vi tar bilen till storköpsbutiken och skall tvunget parkera bilen så nära ingången som möjligt. Varje gång jag passerar Stockholms centralstation förundras jag över alla små butiker som säljer mat, egentligen skräpmat, eller i mina ögon bara skräp. Mat, mat, mat i en oändlig räcka och många ser ut att hela tiden gå och äta på något.
Den enklaste och bästa motionen, är långa, helst snabba, promenader. Stötarna då vi sätter foten i marken är ett utmärkt sätt att stärka skelettet och vid gång så sätts alla kroppens muskler i arbete och stärks. Att gå i kuperad terräng ger också en god träning av balanssinnet.
Gå på gym och styrketräna är också en bra variant men de senaste studierna visar på att vanliga promenader generellt har en bättre inverkan på kropp och själ. I stället för gym föredrar jag trädgårdsarbete eller liknande där alla muskler används på ett naturligt sätt.
Yoga som är en kombination av fysisk träning och meditation är ett utmärkt sätt att stärka både kropp och själ. Jag gör det på egen hand varje dag.
En rekommendation sedan många år är att gå 10 000 steg om dagen. Någon vetenskaplig grund har jag inte funnit. Nyligen så dök det upp information om att det skulle räcka med lite över 2 000 steg om dagen. Jämfört med att sitta i soffan är det naturligtvis ett framsteg att gå 2 000 steg men är man inte rörelsehindrad får man vara rätt bekväm av sig för att undvika att gå 2 000 steg en vanlig dag. Klart att det blir mer och bättre träning ju längre man går och man mår mycket bättre. Flera studier visar på att en timmas promenad om dagen kan ha samma effekt som vanliga antidepressiva mediciner. Nu säger jag inte att du skall sluta med medicin, det gör du i samråd med din läkare, men känner du dig inte i form så gå ut och vandra i naturen några gånger om dagen.
Själv promenerar jag i rask takt minst 15 000 steg per dag fördelat på 2-3 gånger. De dagar jag spelar golf blir det ca 25 000 steg.
Då jag promenerar passar jag på att stanna och göra stående yoga och stretching av överkroppen för att få fart på lymfsystemet innanför ryggraden och skulderbladen. Jag gör medveten andningsmeditation under promenaden för att syresätta blodet och optimera immunsystemet. Jag lämnar mobilen hemma eller har den i flygplansläge. Absolut inga hörlurar. Jag njuter av naturen och upplever vad som sker i min omgivning, mindfulness.
Cancerkampen.

En bok som jag gärna skulle se att sjukvården stack i handen på varje cancerpatient, ja, varför inte alla patienter. I sin bok Cancerkampen berättar läkaren och fystränaren Anders Södergårds om motionens och träningens inverkan på cancer. Någon åtgärd inom sjukvården med kortare payofftid tror jag inte finns.
Det här är handboken som läkaren och fystränaren Anders Södergård själv hade velat ha när han drabbades av cancer för 16 år sedan. Han var då 26 år, läkarstuderande, och fick beskedet att han hade en hjärntumör stor som en limefrukt. Han genomgick operation, strålning, operation av en njure, blodförgiftning, blodproppar i lungorna, mm. Nu arbetar han som läkare, fystränare och föreläsare. En röd tråd genom boken är: ”Ingenting är omöjligt.”
Jag tar mig friheten att kopiera in en del av inledningen till boken här:
Inledning
Jag har skrivit den här boken för att belysa något som forskarna har vetat länge men som ännu inte är känt för gemene man. Nämligen hur viktigt det är att vi rör på oss för att få bästa möjliga effekt av våra cancerbehandlingar. Redan på 1980-talet såg forskarna att konditions- och styrketräning minskade den cancerrelaterade trötthet som kallas fatigue, men även smärta, illamående och andra besvär som vi cancerpatienter riskerar att drabbas av. Forskarna upptäckte att livskvaliteten och måendet förbättrades, liksom uthålligheten och den fysiska styrkan.
Det som kom att förvåna forskarna var hur stora effekter som kunde visas rent objektivt med hjälp av blodprov och andra mätvärden. De patienter som hade lottats till en fysbehandling – som komplement till den traditionella med operation, strålning och cellgifter – klarade i större utsträckning att genomgå samtliga behandlingar. Det i sig bäddade för större chans att uppnå behandlingsmålen oavsett om de handlade om lindring eller bot.
Så här på 2020-talet finns det otaliga studier som visar hur bra det är att motionera medan vi behandlas. Dessutom är det en hel del som tyder på att fysisk aktivitet som sådan kan förstärka cellgifternas och strålningens cancerdödande effekter. Det finns även det som tyder på att fysisk aktivitet har tumörhämmande egenskaper i sig självt! Det sistnämnda är framförallt resultat från djurstudier och studier på mänskliga celler i laboratorier, vilket inte alltid går att överföra rakt av till levande människor. Visserligen finns det epidemiologiska studier som visar att vi har större chans att överleva och att vi får färre återfall ju mer vi motionerar. Men där är det lite svårt att vara säker på om det handlar om träningen som sådan, eller om det bara är så att de som har en snällare cancerform är de som rör sig mer. Eller att de som rör sig mer har någon annan hälsosam vana, eller att det handlar om en kombination av flera saker. Trots detta är forskningsresultaten lovande och kommer förhoppningsvis att bekräftas i kommande studier.
Något som emellertid står fullkomligt klart är att vi får bättre immunförsvar när vi rör på oss. Och då ska man veta att immunförsvaret är vårt viktigaste fundament i striden mot cancer. Fysisk aktivitet bidrar även till att den generella inflammationsgraden i kroppen blir lägre, att DNA-reparationssystemet effektiviseras, liksom blodförsörjningen, koagulationssystemet och regleringen av hormonnivåer. System som är viktiga i kampen mot cancer.
Tänk att något så naturligt som att röra på kroppen kan ge så kraftfulla effekter.”
Anders har skrivit 2 böcker till som jag kan rekommendera att läsa för den som vill få en inblick i hur han fysiskt och mentalt agerade för att ta sig igenom sin cancersjukdom och behandlingar. Strålmannen. En berättelse om hans sjukdomsperiod och Så mycket friskare : ingen ska behöva drabbas av en sjukdom som går att förebygga
Bra att svettas lite
Vid all förbränning i kroppen bildas det oxider. Koldioxid är den mest förekommande och den blir vi av med via utandningsluften. Andra oxider utsöndras via njurar och lever men det finns några oxider som kroppen inte kan göra sig av med på de sätten. Ett sätt att göra sig av med ytterligare oxider och andra restprodukter är via svettning, Ta därför i rejält någon gång om dagen så att du svettas ordentligt. Inte en slump att finländarnas bastubadande förlänger livet då de svettas mycket.
Det som sedan är kvar att rensa ut är de restprodukter som benämns ”oxidanter” eller ”fria radikaler”. Du har säkert hört talas om dem. De är skadliga om de ansamlas i kroppen. Gör de det utsätts kroppen för oxidativ stress som anses vara bidragande orsak till många autoimmuna sjukdomar såsom ledgångsreumatism, reumatisk muskelvärk, multipel skleros, mm och cancer. De fria radikalerna kan bara oskadliggöras genom att tillföra kroppen basiska ämnen som kan neutralisera dem. De här ämnena benämns ”antioxidanter” och finns i större mängd bara i grönsaker, bär, frukt och kryddor. Antioxidanter kan liknas vid renhållningsarbetare som hjälper kroppen att göra sig av med skadliga restprodukter. Se till att äta rikligt med grönsaker så att din renhållningsstyrka är fullt bemannad.
