8 Mental styrka.
Fokusera på det positiva.
Det är naturligtvis omvälvande att få diagnosen spridd prostatacancer, inte något man önskat sig precis. Ett chockerande besked för de flesta och för deras anhöriga. Tyvärr kan vi inte styra över allt som händer oss, däremot kan vi styra över hur vi förhåller oss till det som inträffar. Att spridd prostatacancer betecknas som obotlig är ju inte detsamma som att man dör ”knall och fall” av den. Jag föredrar att använda begreppet ”en kronisk sjukdom”. En kronisk sjukdom bland många andra kroniska sjukdomar som det går att leva ett gott liv med under många år.
Jag är flitig med att använda ordspråk, både i skrift och tal. Det ligger ofta en hel del klokhet i dem. Ett ordspråk jag ofta använder är:
”Om du planterar 10 tulpanlökar och endast 5 växer upp och blommar. Grämer du dig då över de 5 som inte kom upp eller gläds du åt de 5 som kom upp?”
Mitt svar är givet. Jag gläds åt de 5 som kom upp. Jag kommer alltid att se det på det sättet, det här är en sak man själv kan bestämma över. Det sprider ingen glädje varken hos mig eller mina nära om jag skulle gräma mig över det som redan inträffat och som jag inte längre kan göra något åt.
Det är för många mycket lättare att ta åt sig negativa händelser än positiva. Varför är det så? Förmodligen för att det kräver lite mer ansträngning att fokusera på det positiva. Genom att alltid välja det alternativ som ger mig mest glädje och därmed får mig att må bra, så mår mina nära också bättre och det blir en positiv spiral.
Negativa tankar har en förmåga att lägga sig på hög i minnet, liksom ristade i sten, och blir till en större och större mental belastning med tiden. Händer något negativt så bearbetar jag det några dagar eller, som mitt cancerbesked, några veckor men sedan släpper jag taget om händelsen och blickar framåt.
Man brukar bli bra på det man tränar på. Vad blir resultatet om man tränar på att deppa för att cancern drabbat just mig och att klaga på att sjukvården är under all kritik? (Vilket dock inte är min erfarenhet.) Jo, man blir rätt bra på det, men inte mår man bättre för det. För att må så bra som möjligt fokuserar jag på de glädjeämnen som finns och känner tacksamhet för varje ny dag som jag vaknar och utan besvär kommer upp ur sängen, kan gå min morgonpromenad i skogen eller på stranden och avnjuta min goda frukost.
I min relation till sjukvården ser jag min läkare/onkolog som min personliga konsult/rådgivare. Det är jag som patient, som har sista ordet om vilka behandlingar som jag skall genomgå. En bra början för att kunna kommunicera med sjukvården är att läsa på om sin cancer.
En nyutkommen bok från prostatacancerforbundet Bra att veta om prostatacancer är en bra början och beskriver på ett åskådligt sätt grunderna kring prostatacancer. Är man intresserad av mer kring det medicinska och vård så finns detta i det Nationella vårdprogrammet för prostatacancer och Standardiserat vårdförlopp prostatacancer.
En välinformerad patient kan, i samråd med sin läkare, ta aktivt del i sin behandling. Min erfarenhet är att läkare uppskattar, då jag som patient visar att jag satt mig in i min situation och kan föra ett konstruktivt samtal med läkaren.
Det finns ett numera nästan uttjatat uttryck: ”Carpe Diem.” Fånga dagen. Låter väl bra men jag föredrar dock: ”Crea Diem.” Skapa din dag. Jag föredrar att själv skapa min dag i stället för att sitta och vänta på det som skall inträffa.
Mitt mål har hela tiden varit att, trots min diagnos, leva ett normalt liv med hög livskvalitet. Det är bara jag själv som kan åstadkomma detta och jag känner att det är mitt ansvar både mot mig själv och mina nära att se till att det blir så. Skulle aldrig falla mig in att skylla på otur eller på brister i sjukvården eller något annat. Verkligheten är som den är och det enda jag kan påverka nu är framtiden genom att förstärka det som är positivt och inte tappa sugen. Jorden är full av tappade sugar så jag tänker inte ge den en till.
Någon klok människa har sagt: ”Tur, det har jag när jag gjort det jag bör göra. Otur, det har jag då jag inte gjort det jag borde göra.”
Meditation.
Ett utmärkt sätt att koppla av, skapa mental styrka och ett lugnt sinne, är att meditera. Då vi är oroliga, skrämda eller stressade utsöndrar binjurarna hormonet kortisol som höjer blodtrycket, ökar blodsockernivån och tyvärr, stänger av immunförsvaret. Allt för att göra oss beredda att använda all energi för att fly eller fäkta. Inte vill jag stänga av immunförsvaret i onödan. Jag undviker därför att oroa mig för framtiden, det som sker det kommer att ske och vad som sker det kommer framtiden att utvisa. Den dagen den sorgen, men jag kommer inte att sörja i förväg. Som någon har sagt: Att oroa sig för framtiden är som att betala ränta på ett lån som man ännu inte har tagit.
Orsaken till att kortison som medicin lindrar inflammationer är inte att det på något sätt läker skadan utan att det stänger av immunförsvaret och därmed minskar inflammationen. Jag undviker denna medicin i möjligaste mån, jag vill ju ha ett så aktivt immunförsvar som möjligt. Finns ju situationer då den måste ätas och då tar jag den naturligtvis.
Vad händer då om man mediterar. Jo, kroppen kommer i ett vilotillstånd som är mer avslappat än då vi sover. Immunförsvaret är då mer aktivt än vid något annat tillfälle och kan effektivt ta hand om och förstöra missbildade celler. Genom meditation kan man lära sig att inte låta sina tankar styra sina känslor utan bara låta dem komma och gå och därmed må så bra som möjligt.
Vill du prova på att meditera, jag gör det 1-2 timmar per dag, så är det här en ypperlig bok/ljudbok skriven av Davidji. Meditationens hemligheter : för personlig utveckling och inre frid. Fungerar bäst som ljudbok då den innehåller många vägledda meditationer.
En annan bra bok är: Buddha på ren svenska. Skriven av Joakim Månsson. Har inget med religionen Buddhism att göra. Buddha var en vetenskapsman som levde för ca 2 500 år sedan och studerade hur människan kunde få inre ro genom meditation. Buddhismen uppstod som religion långt senare.
Att se på Yuotube: Tanja Dyredand. Bäst att bara lyssna bilderna stör bara.
Före detta munken Dandapani.
En bra bok/ljudbok av Owen O’Kane om man vill träna upp sin förmåga att må bra. Lyssnar så gott som varje dag fem minuter just innan jag stiger upp och några minuter på kvällen innan jag skall somna. Hur du blir din egen terapeut: Höj ditt humör och minska din oro eller ångest på 10 minuter om dagen.
Lars-Erik Uneståhl har program för mental träning. Det för cancer finns att ladda ner gratis. Här är en länk till hans hemsida.
Här är två böcker av Joe Dispensa värda att läsa Hitta din övernaturliga kraft och Tänk dig frisk.
