Lite om benskörhet

Allt fler PC-patienter får hormonbehandling och därmed också medicin som skall förhindra benskörhet. Jag har fått många frågor om det och här är lite information.

I åldersgruppen över 50 år så har 7% av männen i Sverige och 23% av kvinnorna benskörhet (osteoporos). Motsvarande siffror för förstadie till benskörhet (osteopeni) är 40% för män och 50% för kvinnor. Det är alltså i stort enbart hälften av männen och en fjärdedel av kvinnorna som har tillfredställande bentäthet. Generellt så sjunker bentätheten med åldern och hälften av kvinnorna i 80-års åldern har benskörhet.

Det vanligaste sättet att mäta bentäthet är ”DXA”. Man låter röntgenstrålar gå genom vissa ben i kroppen och se hur mycket strålen försvagas. Resultatet redovisas vanligen i ”T-score”.

Skalan för T-score är lite ovanlig. Om vi håller oss till män så har man satt värdet ”0” för män i sina bästa år dvs 30-40 års åldern. Sedan går skalan neråt. Ner till -1 så har man tillfredsställande bentäthet oberoende av ålder. Mellan -1 och -2,5 har man förstadie till benskörhet och under -2,5 så har man benskörhet.

Det tar ungefär 6 år att omsätta sin benstomme så det här är inget som går fort. Har man benskörhet några år efter man påbörjat hormonbehandling så fanns den sannolikt redan tidigare.

I en av de studier jag läst så sjönk T-score, lite avrundat, från -0,2 vid start av hormonbehandling till -0,5, 2 år senare, dvs -0,15 per år. Som exempel så skulle det då ta 10 år från -1 till -2,5.

Jag gjorde en bentäthetsmätning 2018, två år efter jag börjat med hormoner, och resultatet var -0,7. Ett bra resultat för en 73-åring. Jag gjorde en ny mätning 2024 och resultatet var detsamma, -0,7. Jag har lyckats behålla min bentäthet under 8 års hormonbehandling utan benstärkande mediciner.

Är det en slump? Nä, jag äter rikligt med grönsaker som innehåller gott om kalcium. Jag äter ett stort tillskott av D-vitamin (10 000 IE om dagen) som gör att kalcium effektivt tas upp från tarmen. Jag äter dagligen ett tillskott av K-vitamin och Magnesium som är de ämnen som styr inlagring av kalcium i skelettet och så äter jag inga mejeriprodukter. Ja, du läste rätt: INGA MEJERIPRODUKTER. Därtill rikligt med fysisk aktivitet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *