6 Kosttillskott och Livslängd.

Den kost jag äter innehåller rikligt med vitaminer, antioxidanter, mineraler och polyfenoler men det saknas ändå något.

Först lite om begreppen vitaminer och kosttillskott.

Vitaminer.

Vitaminer är livsnödvändiga, organiska ämnen som kroppen inte kan producera själv. Vi måste får i oss vitaminer via kosten.

Det finns idag 13 kända livsnödvändiga vitaminer. Ordet vitamin kommer från latinets ”vita” som betyder liv. En god hälsa kräver att vi får i oss vitaminer regelbundet.

De olika vitaminerna är A, C, D, E, K och åtta olika B-vitaminer.

Vissa av dem kan finnas i olika undergrupper. T ex finns vitamin B12 i fyra varianter och vitamin E i åtta varianter.

A-, D-, E- och K-vitamin är fettlösliga, medan övriga är vattenlösliga. Skillnaden är viktig eftersom det säger något om hur lätt ett överskott av vitaminer utsöndras eller lagras av kroppen. Fettlösliga vitaminer kan lagras i lever och fettvävnad. De vattenlösliga är svåra att lagra i kroppen, med undantag av B12-vitamin som kan lagras i levern i mer än 4 år.

Vitaminer måste tillföras genom kosten

Den gemensamma nämnaren för alla vitaminer är att de måste tillföras kroppen genom kosten. Finns givetvis ett undantag, D-vitamin kan produceras i huden när den exponeras för UV-strålar från solen.

Vitaminer är ingen enhetlig grupp som kolhydrater, proteiner eller fetter är. Det är ett samlingsnamn för lite av varje. Hormoner, antioxidanter, mm. De flesta vitaminer vi äter som kosttillskott är inte naturliga utan är syntetiskt tillverkade.

Vitaminerna A, C och vissa E vitaminer har i ett flertal studier visat sig vara pådrivande på cancertillväxt. Detta gäller för syntetiskt tillverkade, de vi får i oss naturligt via födan har inte denna negativa egenskap.

Kosttillskott.

Kosttillskott är ett vidare begrepp än vitaminer och kan omfatta i stort sett vad som helst som vi äter i koncentrerad form för att komplettera vår kost. Det kan, utöver vitaminer, vara metaller/mineraler såsom kalcium, järn, jod, fosfor, selen, zink, koppar, krom och magnesium samt koncentrat av vissa ämnen från växtriket.

Då man läser en rubrik där det står att: ”Kosttillskott kan öka tillväxt av cancer” och det senare i texten står att det är ett visst vitamin eller en viss antioxidant som avses så är den rubriken missvisande för att inte säga rent vilseledande. Det är inte kosttillskott som helhet utan ofta ett enda ämne av flera hundra som avses.

Jag äter inga antioxidanter i form av piller. Får i mig tillräckligt via maten. Däremot saknas några vitaminer, mineraler och fetter som jag tar som kosttillskott. Utöver dessa äter jag ett flertal ämnen från växtriket som i studier visat sig aktivt hämma cancer och även förlänga livet.

D-vitamin.

Vitamin D är egentligen ett steroidhormon, precis som könshormonerna testosteron och östrogen. Vitamin D styr många processer i kroppen. Det bildas i huden då den träffas av solljus. Utgångsämnet är kolesterol som då det träffas av UV-strålning omvandlas till ett förstadie till D-vitamin som i sin tur omvandlas av levern till den aktiva formen av D-vitamin. Eftersom solen måste stå minst 45 grader över horisonten för att D-vitamin skall bildas så har ungefär 85 % av befolkningen i norra Europa för låga D-vitaminnivåer under vinterhalvåret. I vart fall enligt vad forskare anser vara en normal nivå.

D-vitamin mäts med ett blodprov, 25(OH)D. Det råder avsevärt delade meningar mellan forskare och hälsomyndigheter om vilka värden som är optimala. I Sverige har lägsta nivån på 25(OH)D tidigare satts till 50 men nu höjts till 75, detta är alltså en undre gräns för att inte ha brist, inte att likställa med att ha den mest optimala nivån.

Den tyska professorn, Dr Spitz, som anses som en av de främsta forskarna inom området, anser att den optimala nivån ligger mellan 150 – 175. En av USA:s mest meriterade hälsoläkare och forskare Dr Steven R. Gundry tvekar inte att höja sina patienters 25(OH)D till mellan 200-250. Detta kräver tillskott på betydligt mer än 10 000 IE per dag vilket är lika med 250 mikrogram per dag,(ett mikrogram = 40 IE). Dr Gundry skriver i sin bok Växtparadoxen att 80% av hans patienter har D-vitamin brist och av de med autoimmuna sjukdomar har 100% brist på D-vitamin, då de kommer till honom.

D-vitamin är viktigt för funktionen i de flesta celler i vår kropp. Mest välkänt är väl att D-vitamin styr tarmarnas upptag av kalcium. Nya rön pekar på att det styr upptag av näring i största allmänhet. Låga nivåer av D-vitamin kan leda till för låga kalciumhalter i blodet med benskörhet som följd. För att kompensera den låga kalciumhalten tar blodet kalcium från skelettet som urlakas och blir skört. Vill du försäkra dig om ett bra kalcium och näringsupptag så rekommenderar Dr Spitz minst 4 000 IE per dag. Ett forskningsinstitut i San Diego som inriktat sig på D-vitamin menar att man bör äta ett tillskott på 9 000–10 000 IE per dag vilket är den mängd kroppen själv producerar då man är utomhus en solig sommardag.

Numera finns det också forskning som tyder på att låga halter av D-vitamin kan bidra till en lång rad sjukdomar. Kopplingar har hittats till flera olika cancerformer, där de mest intressanta är bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och äggstockscancer. Det finns även resultat som tyder på kopplingar till bland annat diabetes, MS, ledgångsreumatism och olika infektionssjukdomar.

En studie från San Diego visade att kvinnor som hade D-vitaminvärden över 150 hade 80 % mindre risk att få bröstcancer än kvinnor i övrigt. Det finns också studier som visar att såväl prostata- som bröstcancer utvecklar sig långsammare och kan till och med gå tillbaka vid D-vitaminnivåer över 150.

Själv strävar jag efter en D-vitaminnivå på min 150 och max 175. För att komma till dessa nivåer får jag äta ett rejält tillskott. Jag har efter hand ökat mitt tillskott av D-vitamin och under lång tid ätit ett tillskott på 5 000 IE om dagen. Våren 2023 låg mitt 25(OH)D på 129 och jag ökade ökade då till 7 500 – 10 000 IE om dagen. I november 2023 låg mitt 25(OH)D på 151 och jag fortsätter med 10 000 IE om dagen. Eftersom D-vitamin är fettlösligt så lagras det in i kroppens fettceller varför det tar lång tid innan en ökad dos når sitt jämviktsläge.

Svenska hälsomyndigheter rekommenderar ett tillskott för vuxna på 400 IE om dagen och 800 IE om du är över 75 år. Låter som ett skämt med tanke på vilken nivå som forskare anser som optimal. Det talas ibland om risk för förgiftning vid stora intag av D-vitamin. Glöm detta! Det är först vid blodvärden över 250 som risk för förgiftning kan finnas. Vad som kan hända är att kalciumupptaget blir för stort. För att komma till så höga nivåer som över 250 måste man nog äta minst 20 000 IE per dag under lång tid. Det enda fall jag hittat är en man som gav sin demente far 50 000 IE om dagen i hopp om att faderns demens skulle gå tillbaka. Efter 6 månader med denna dos uppvisade fadern förgiftningssymptom och fick vårdas på sjukhus ett tag.

För säkerhets skull kontrollerar jag min kalciumhalt i blodet någon gång om året. I nov 2023 låg jag på 1,26 mmol/L och referensintervallet är 1.15-1.33, alltså mitt i.

Jag genomförde en bentäthetsmätning i oktober 2023 och det glädjande resultatet är att mitt skelett är lika starkt nu som för sju år sedan. Vanligtvis leder långvarig hormonbehandling till benskörhet men rikligt med motion, tillskott med D och K vitamin och mitt avståenden från att äta mejeriprodukter har tydligen haft avsedd effekt.

Vitamin B12.

Vitamin B12, kobalamin, är också ett viktigt vitamin för många funktioner i kroppen, speciellt för nervsystemet och bildandet av röda blodkroppar. B12 bildas av bakterier som lever utanpå växter. Då vi sköljer en växt sköljer vi också bort B12. Detta gör som bekant inte de gräsbetande djuren utan de får i sig vitamin B12 via födan. Ett hekto nötlever från gräsbetande kor, om det nu finns några sådana kor kvar, innehåller ungefär 50 dagars behov av B12 för en människa. Kan vara en god ide att äta nötlever någon gång i månaden, men bara från gräsbetande djur. Djur uppfödda på majs och soja, vilket är regel idag, har låg halt B12 i levern.

Fet fisk och skaldjur är en annan bra källa till B12.

För att säkerställa en god nivå av B12 i blodet så äter jag ett tillskott på 1 000 microgram B12 om dagen i form av metylkobalamin. B12 är vattenlösligt och eventuellt överskott kommer ut med urinen.

K vitamin.

Vitamin K2 (menakinon) är ett vitamin som medverkar till att lagra in kalcium från blodet till skelettet men kan också spela en avgörande roll i att hämma tillväxt av cancerceller och apoptos (programmerad celldöd).

Jag äter 90 mikrogram/dag.

E-vitamin.

E-vitamin finns i åtta olika varianter som alla har olika verkan i kroppen. En av dem, gamma-tokotrienol, tillhör ett av naturens kraftigast verkande anticancermedel medan en annan variant, alfa-tokoferol, kan leda till en ökad tillväxt av cancer.

De flesta E-vitamin tillskott i handeln innehåller ofta enbart alfa-tokoferol så se upp om du köper E-vitamin. Den skall innehålla tokotrienoler och helst mer än hälften gamma-tokotrienol och inga tokoferoler. Den enda jag hittat på marknaden är hos Kala Health i Nederländerna. Den jag äter heter ”Ultra Tokotrienol” och jag tar en kapsel om dagen.

Magnesium.

Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna i kroppen. Brist på magnesium påverkar nervsystemet och kan yttra sig som benkramp, muskelvärk var som helst i kroppen, spasmer, mm. Jag har flera vänner som lidit av kramp i vaderna på nätterna, efter att de börjat att äta ett tillskott med magnesium har besvären försvunnit. Människor med magnesiumbrist blir ofta ”spända” och nervösa. Det är svårt att fastställa magnesiumbrist med blodprov.

Jag äter ett dagligt tillskott på 350 mg för att vara på den säkra sidan.

Zink.

Zink är också väsentligt för nervsystemets funktion och vårt immunförsvar. Fytinsyra som finns i fullkornsprodukter kan hindra tarmens upptag av zink. Eftersom bra källor för zink är kött och mejeriprodukter och jag inte äter dessa livsmedel så tar jag ett tillskott på 25 mg/dag.

Jod.

Det är numera svårt att få i sig jod på ett naturligt sätt eftersom odlingsmarken blivit urlakad med tiden. Jag hade tidigare en underfunktion på sköldkörteln men efter att ha börja äta Alg-Börjes algtabletter, 4 st om dagen, så har jag fått en normal funktion hos sköldkörteln igen.

Kalium.

Jag har under vissa tider haft en något låg nivå av kalium i blodet vilket visat sig med förhöjt blodtryck och rytmstörningar i hjärtat. Jag tar numera ett tillskott på 500 mg/dag.

Omega-3 i form av DHA och EPA.

De två för människan viktigaste omega 3 fetterna finns bara i djurriket och där främst i fet fisk och skaldjur. DHA (Dokosahexaensyra) och EPA (Eikosapentaensyra) kan hämma tumörtillväxt genom att påverka cancercellers celldöd (apoptos) och minska blodtillförseln till tumören (angiogenes). Jag tar två teskedar Möllers Tran om dagen.

Äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger innehåller några kortkedjiga fettsyror som bara finns i fermenterade livsmedel. Forskning tyder på att vinäger har en positiv effekt på våra tarmbakterier som producerar viktiga ämnen för vårt immunförsvar.

Äppelcidervinäger har också en effekt att hålla ner blodsockret. Högt blodsocker och insulinresistens har kopplats till ökad risk för prostatacancer.

Jag tar två – tre matskedar om dagen av Braggs äppelcidervinäger utblandat i juice eller vatten. Den har jäst på naturligt sätt och resterna av jästen finns med i flaskan.)

Gurkmeja+Svartpeppar.

Gurkmeja (kurkumin) är starkt antiinflammatoriskt och har i en mångfald studier visat sig hämma tumörtillväxt. Kurkumin främjar apoptos (celldöd): Kurkumin kan också aktivera mekanismer som får cancerceller att ”självdö” utan att skada friska celler.

Forskning tyder på att kurkumin kan förstärka effekten av hormonbehandling och strålning genom att göra cancerceller mer mottagliga för dessa behandlingar.

Jag äter en matsked gurkmeja om dagen plus 5-6 varv på svartpeppar-kvarnen.

Nyponpulver.

Nyponpulver är rikt på antioxidanter, C-vitamin, flavonoider och karotenoider som skyddar cellerna mot oxidativ stress, en faktor som kan bidra till att bromsa utveckling av cancer. Nyponpulver har också antiinflammatoriska egenskaper vilket kan vara viktigt eftersom kronisk inflammation är kopplad till prostatacancer. Nyponpulver stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att bekämpa cancerceller innan de utvecklas till tumörer.

Aroniapulver.

Aroniapulver kan vara fördelaktigt för personer med prostatacancer tack vare dess höga innehåll av antioxidanter, särskilt polyfenoler, flavonoider och antocyaniner. Dessa ämnen har visat sig ha antiinflammatoriska och potentiellt cancerhämmande egenskaper i olika studier.

En tesked om dagen.

Livslängd.

Det är ju allmänt känt att om man inte vill riskera att dö i förtid så skall man äta en hälsosam kost baserad på färska grönsaker, rikligt med motion, ha en god sömn och vara restriktiv med alkohol. Vill man ha ett långt liv skall siffran då man ställer sig på en badrumsvåg vara låg. Dvs undvika övervikt. Ju högre siffra desto kortare livslängd. Viktigt är också att vara socialt aktiv och känna att det finns en bra anledning till att stiga upp varje morgon.

Nästa steg är: Hur förlänger man livet? Jag följer intresserat forskningen på detta område och då i första hand de två världsledande forskarna David Sinclair och Valter Longo. De har i sin forskning kommit fram till att vissa ämnen har förmåga att öka den åldrande kroppens energi, bromsa åldrandet och också till viss del föryngra kroppen och sist men inte minst få cancer att gå tillbaka. Jag beslöt mig i juni 2023 för att testa detta nu när mitt PSA var lågt.

Vad har jag då gjort?
Jo, direkt när jag vaknat på morgonen dricker jag ett glas vatten med 500 mg NMN (Nikotinamidmononukleotid ). En variant av vitamin B3 som gör att våra mitokondrier (cellernas kraftverk) producerar mer energi och minskar risken för att en frisk cell skall mutera till en cancercell.

Till frukost blandar jag 500 mg TMG (Trimetylglycin även kallat Betain) i min kokosyoghurt. Behövs för att metylera NMN till NAD+. Vidare blandar jag i 500 mg Resveratrol som ökar effekten av NMN och är cancerdödande. Dessutom 500 mg Berberin som bland annat sänker blodsockernivån och därmed minskar nivån av tillväxthormonet IGF-1.

Jag äter inte längre någon lunch utan nöjer mig med en näve nötter och ett glas chokladmjölk gjord på sojamjölk. Till detta tar jag 100 mg E-vitamin i form av tokotrienol som är cancerdödande. OBS inte E-vitamin i form av tokoferol som kan få cancer att växa. 500 mg Berberin för att hålla ner blodsockret

En timma före läggdags tar jag 500 mg Apigenin som är avslappande och cancerdödande. Finns bland annat i Jasmin och Selleri.

Varje månad dag 1 och dag 2 samt dag 8 och dag 9 tar jag 1500 mg Fisetin som hjälper kroppen att göra sig av med senescenta celler. Senecenta celler är celler som är uttjänta och egentligen skulle dött och städats undan av kroppens immunförsvar men som ligger kvar i kroppen utan att längre vara till någon nytta. Dessa celler har pekats ut som en betydande faktor bakom människans åldrande. Kan man bli av med dem och ersätta dem med nya friska celler så föryngras kroppen.

Varje månad dag 15, 16 ,17, 18 och 19 ökar jag dosen Resveratrol till 1500 mg för att få extra effekt att döda cancerceller.

Några dagar i veckan jag en kapsel Quercetin och Co-Q10.

Här finns att läsa om livslängd. blunda för reklamen men faktainnehållet är helt okey.

https://foryngring2.blogspot.com/2022/09/de-absolut-basta-vitaminerna-for-att.html?fbclid=IwY2xjawGY03FleHRuA2FlbQIxMQABHdBwJq_ynbyhSvJ3BwdG4Q1m5Uy8QJ4bhw8NAHFoNR1Wl9OcriMdx1iUig_aem_MzlULyGBE6PYYjAf2WCw9w&m=1

I nästa avsnitt tar jag upp vikten av motion och meditation.

Frågor eller synpunkter?