Min nuvarande kost.

Jag är övertygad om att det jag slutat äta påverkar min hälsa betydligt mer än det jag börjat äta.

Det jag nu valt att äta är en kost baserad på färska ekologiskt odlade grönsaker där den ätliga delen vuxit ovan jord. Frukt har jag i stort uteslutit då dagens frukt innehåller en stor mängd socker.

Grönsaker och bär är rika på vitaminer, antioxidanter, mineraler och polyfenoler. De kan på olika sätt hämma cancertillväxt och några av dem kan också få cancer att gå tillbaka. Mer om det längre fram.

Varför då ekologiskt? Jo, färska ekologiskt odlade grönsaker innehåller ofta mer än dubbelt så mycket näringsämnen som icke ekologiskt odlade. De senare odlas ofta på en utarmad jord utan naturliga näringsämnen och som gödslas med konstgödsel. Vanligt odlade grönsaker gödslas för att växa så fort som möjligt och hinner inte ta upp så mycket näringsämnen som en långsamväxande ekologisk grönsak.

Frysning, torkning och konservering kan förstöra en del av näringen men huvuddelen är kvar. Finns ej färskt ekologiskt att få tag på, till exempel bär, så väljer jag frysta ekologiska.

Ett passande citat:

”Den oroande sanningen är den, att de livsmedel – frukter, grön- och rotsaker och spannmål – som nu odlas på miljontals hektar mark, och som inte längre innehåller tillräckligt mycket av vissa nödvändiga näringsämnen, svälter oss – oavsett hur mycket vi äter av dem.” 

United States Congress. Senate, document 74 – 264.

När tror ni detta dokument är daterat……  jo, 1936. 

Hur mycket näring tror ni det finns kvar i marken idag och i de spannmål som odlas där??? Nada!                        

De grönsaker jag äter är i första hand de köksväxter där vi äter hela den del av växten som är ovan mark såsom broccoli, grönkål, brysselkål, blomkål, vit- och rödkål, spenat, sallad, purjolök, sparris, mm. Alla dessa bör ingå i den dagliga kosten. I detta sammanhang räknas också alla löksorter som grönsak liksom alla kryddväxter.

Jag undviker tomater, gurka, zuchini, aubergine och paprika. De är egentligen frukter fast vi kallar dem grönsaker och de har ett högt innehåll av giftiga lektiner. Detsamma gäller alla linser, bönor och ärtor.

Jag väljer så färgrika grönsaker som möjligt (fast de flesta är ju gröna). Rödlök framför gul lök. Rödkål framför vitkål.

Till nyttiga rotfrukter hör bland annat morot, sötpotatis, rödbeta, rädisor, gurkmeja och ingefära. Men inte nykokta för då har de ett högt GI och höjer blodsockret, så ät så mycket som möjligt i rå form eller låt dem stå i kylskåpet minst en natt innan du äter dem.   

Sockerfri sylt.

Jag gör min egen sockerfria sylt baserad på frysta bär, ekologiskt odlade. Jag blandar 7-8 paket med olika bär i en stor kastrull och låter dem tina och sedan koka upp. Häller upp dem i glasburkar och förvarar dem i kylskåpet. Äter ca 150 gram om dagen. Mest till frukost.

Grönsaksjuice och fruktjuice.

I många grönsaker, bär och frukter ligger de nyttiga ämnena inneslutna i växtens fibrer. Vår matsmältning kan inte bryta ner alla dessa fibrer så både fibrerna och näringsämnena passerar rakt igenom utan att de nyttiga ämnena tas upp av kroppen.

Det finns några juicemaskiner av hög kvalitet som krossar växtfibrerna och pressar ut all saft ur fibrerna. En sådan är av märket ”Angel”. Kostar ca 15 000:-. Genom att dricka denna juice kan kroppen tillgodogöra sig 3-5 gånger så mycket av näringsinnehållet som att äta hela grönsaker. 1 kg grönsaker ger 6-7 deciliter grönsaksjuice vilket motsvarar att äta 3-4 kg råa grönsaker. En vanlig råsaftcentrifug krossar inte fibrerna och näringsutbytet blir väsentligt lägre, men är ändå ett bra alternativ om man på sikt vill skapa sig en bättre balans i kroppen.

I början drack jag ca 5 dl grönsaksjuice och 4 dl fruktjuice om dagen för att snabbt få överskott på antioxidanter. Numera dricker jag ca 4 dl grönsaksjuice om dagen och 2 dl fruktjuice. Fruktjuicen kan tyckas vara en ”sockerbomb” men de mätningar jag gjort av mitt blodsocker visar en moderat påverkan på blodsockernivån. Mitt långtidsblodsocker, HbA1c, ligger på 30 – 32, dvs kring det undre gränsvärdet som är 31. Dvs mycket bra.

I grönsaksjuicen ingår samma grönsaker som jag nämnt ovan plus färsk ingefära och granatäppelkärnor samt färska kryddor. I fruktjuicen ingår: Granatäpple, kiwi, apelsin, citron, äpple, päron, ingefära, granatäpple samt sockerfri sylt på frysta ekologiska bär. Granatäpplet kärnar jag ur, kiwi, äpple och päron får ha skalet kvar. Citron och apelsin skär jag i klyftor och tar bort skalet.

Speciella livsmedel som kan hämma cancer.

Här är några livsmedel som i studier visat sig hämma tillväxt av cancer och också att få cancer att gå tillbaka. Förväxla inte detta med de ”kosttillskott”, mineralpreparat eller vitaminpreparat, som säljs i hälsokostaffärer. 

Vitlök. 2 – 3 pressade vitlöksklyftor om dagen.

Granatäpple. Kärnorna från ett halvt till ett granatäpple om dagen. Utmärkta att göra juice på.

Gurkmeja+svartpeppar. ½ – 1 matsked gurkmeja om dagen blandat med finmalen svartpeppar. Svartpeppar ökar effekten av  gurkmejan ett mångfald gånger.

Grönt te. Välj ett ekologisk odlat te, t ex Sencha Shimizu, kvalitetsklass 1. Innehåller 4,5 % EGCG, epigallokatekingallat, som är det aktiva ämnet mot cancer. Tre koppar te om dagen med 5 gram te åt gången. Skall stå och dra i 10 min i 100 grader.  Andra sorter är Sencha Uchiyama och Gyokuoro. Dessa teer kostar mellan 1 500:- och 3 000:- per kilo.

Svamp. Shitake, ostronskivling och vanliga champinjoner (eko).              25 -50 gram dagligen.

Mörk choklad 70% ekologiskt odlad. 25 gram dagligen.

Broccoli. Tillsammans med grönkål den nyttigaste grönsaken. 200 – 300 gram om dagen.

Nötter och mandel. Innehåller många nyttiga fetter och är bra som mellanmål och kaloritillskott.

Ingefära. Några gram färsk om dagen.

Färska och torkade kryddor. Några om dagen. Blanda.

Omega-3 oljan DHA och EPA i små mängder. 1-2 tesked/dag av t ex Möllers tran. 

Något att fundera över kring vad vi äter!

I WHO:s kostråd står inget om att vi skall äta kött, fågel, fisk eller skaldjur. Inte heller att vi skall äta mejeriprodukter eller ägg. Inte heller någon form av mjöl, varken fullkorn eller annat.

Är det en slump att vanliga cancerformer är 10 ggr vanligare i Europa och USA än i Asien?

Ägg är ett embryo för att bilda en kyckling!!! 

Komjölk är mat för kalvar!!!

Tro inte på vad någon annan säger speciellt inte i TV och tidningar och tro inte på reklam. Ta själv reda på det du vill veta.

Utsläppen att odla vegetarisk mat är bara en tiondel av att föda upp köttdjur med samma näringsinnehåll.

Andel protein, kolhydrater och fett i dieten.

Det är lätt att tro att en kost baserad på grönsaker, frukt och bär skulle ha brist på protein, fett och viktiga mineraler.

Så är inte fallet. På nästa sida finns en sammanställning av vad jag äter en normaldag. Detta varierar naturligtvis en hel del dag för dag men ger en bra bild av innehållet av mängden protein, kolhydrater och fett samt andel kalorier från dessa. Mycket siffror för den som vill granska noga. Annars räcker det att se på den vänstra kolumnen och nedersta raden.

Av nedersta raden framgår att av det totala kaloriinnehållet kommer 62 % från kolhydrater, 24% från fett och 14% från protein.

Kroppens basbehov av protein ligger på ca 5% av kalorierna men rekommendationen är ca 10% för att med säkerhet täcka alla behov. Min kost innehåller 15% protein, alltså en god marginal.

Kroppens behov av fett ligger också i storleksordningen 5-10%. Kosten innehåller 24% fett, mestadels från nötter, en god marginal det också.

En läkare ifrågasatte om jag får i mig tillräckligt med kalcium då jag inte äter mejeriprodukter. En beräkning visar att jag får i mig ca 1600 mg/dag vilket är dubbelt så mycket som den rekommenderade minsta mängden per dag som är 800 mg.

Det totala kaloriinnehållet är i lägsta laget och jag minskade i vikt från 80 kg till 73 kg. Viktminskningen har avstannat och stabiliserat sig kring 75 kg. En del av viktminskningen kan väl hänföras till minskad muskelmassa på grund av hormonbehandlingen. Jag är 180 cm lång så vikten 75 kg ger ett BMI på 23. Helt okey.

Jag har sedan sommaren 2017 minskat mängden grönsaksjuice men äter motsvarande mängd grönsaker råa eller kokta.